Al meer dan dertig jaar een familiebedrijf.

Vis verkopen. Dat is iets wat bij Schierzicht in het bloed zit. Niet alleen de huidige eigenaar, Rieks Gerdes, is actief met het verkopen van visproducten. De voorgaande generaties van de Gerdes familie hielden zich namelijk ook al hiermee bezig! Rieks was echter wel de eerste van de familie Gerdes die de stap heeft genomen om op Lauwersoog dit vak uit te oefenen. Inmiddels is hij met Schierzicht al meer dan dertig jaar actief in de haven van Lauwersoog en is iedere dag van de week druk in de weer om de gasten van zijn restaurant zo goed mogelijk te bedienen.

Hoe het allemaal is begonnen.

Het toeval wilde dat de vader van de huidige eigenaar, Rieks Gerdes, af en toe met een viskraam op de dijk van Lauwersoog stond. Die had een standplaatsvergunning gekregen van de gemeente Ulrum. Op deze zelfde plek ging Rieks later bouwen. Het begon allemaal met een vaste dissel achter een auto. Vanwege het gedoe van het heen en weer rijden, besloot hij al gauw om deze op Lauwersoog te laten staan. Na twee jaar, werd deze bus vervangen door een Jarinokeet en al snel volgde er een tweede keet met een klein terrasje ernaast. De zaken bleven zo goed lopen, dat er al snel weer geïnvesteerd kon worden. Op de plaats waar vroeger het eerste terras was gebouwd, verrees de eerste stenen aanbouw. Deze werd later geopend door de burgemeester van Ulrum.

De overgang naar een restaurette.

Met het vergroten van het pand werd ook het assortiment vergroot. Er werd bijvoorbeeld naast vers gebakken vis ook patat, koffie en softijs verkocht. De gebakken vis bestond vroeger voornamelijk uit schelvis of wijting natuurlijk was er ook kibbeling. Tot aan het begin van deze eeuw, bleef dat ook globaal hetzelfde. Daarna werd het assortiment luxer en kwam er meer variatie in het aanbod. Zo kwamen er plates met sla en patat/aardappeltjes op het menu die verder werden samengesteld met vis en/of andere vleesproducten. De selectie vis werd dan ook uitgebreid met tong, schol, lekkerbekjes en mosselen. En dat de vis goed smaakte, dat bewezen de vissers wel, want die kwamen vaak aan het einde van de week bij ons hun (eigen) visje eten.

Onze unieke locatie.

Ons restaurant is gelegen op de driesprong van drie zeer speciale gebieden. Met de Waddenzee letterlijk naast onze voordeur, bevinden we ons direct naast een Werelderfgoed! Daarnaast zijn de haven van Lauwersoog en het nationaal park Lauwersmeer twee unieke hotspots die zowel toeristen als veel plaatselijke mensen trekken. Hierdoor is een ‘ritje Lauwersoog’ niet zomaar een ritje, het is namelijk een beleving voor jong en oud!

Gasten in plaats van klanten.

Bij Schierzicht staat gastvrijheid en toegankelijkheid hoog in het vaandel. Bijna iedere dag van het jaar doen we ons uiterste best om jullie, onze gasten, een zo plezierig mogelijke ervaring in ons restaurant te geven. Als gast van Schierzicht heb je ook nog een aantal privileges. Zo mag je gebruik maken van ons gratis Wi-Fi netwerk en geven we je graag advies over de spots die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan dit unieke gebied.

Een goede buur is beter dan…

We werken al sinds jaar en dag nauw samen met onze buurman. Wie dat is? De visafslag van Lauwersoog! Hier wordt in de avond en in de nacht verse vis aangeleverd door de vissers van Lauwersoog en omstreken. De daarop volgende ochtend ligt diezelfde vis bij ons in de koelcel. Zo proberen we iedere dag te zorgen dat jij, als gast van Schierzicht, de beste kwaliteit op je bord krijgt. Loopt het water je al in de mond? Neem dan eens een kijkje bij onze digitale menukaart →